Typische gevelproblemen & gevelrenovatie

SCHADE HERKENNEN EN BEOORDELEN

De gevel is het visitekaartje van een huis.

De gevel beschermt tegen allerlei weersomstandigheden, houdt regen en warmte tegen, trotseert stormen en is van invloed op het binnenklimaat. Invloeden van buitenaf laten natuurlijk altijd sporen achter. En ook schade is mogelijk. Tijd dus om in te grijpen!

Afhankelijk van het schadebeeld zijn er verschillende maatregelen mogelijk. Daarvoor moeten de verschillende problemen op de juiste manier worden herkend en beoordeeld. Eén ding is zeker: voor het verven moet de gevel eerst goed worden gereinigd.

 

Mineraalverven verouderen langzamer

De leeftijd van de gevel wordt beïnvloed door de ligging en de omgeving van het huis alsook de kwaliteit van de gevelverf.  Mineraalverven zorgen voor gevels die bijzonder lang meegaan en dankzij de bestanddelen is de verf zeer uv-stabiel. De oudst bekende en nog steeds bestaande gevel met KEIM is al ruim 100 jaar geleden geverfd.

 

Mineraalverven verouderen anders

Veroudering mineraalverven

Mineraalverven zijn uv-stabiel. Deze verven verouderen door een continu en gelijkmatig laagdikteverlies, wat betekent dat ze na verloop van decennia steeds dunner worden en natuurlijk verweren.

Veroudering dispersieverven

Dispersie- en siliconenharsbindmiddelen worden na verloop van tijd onder invloed van uv bros en gaan scheuren. Hierdoor dringt water binnen, die achter de verf komt en ervoor zorgt dat deze loslaat.

Kalkverven

Bij kalkverven geven de pigmenten af. Als u met uw hand over de gevel strijkt, blijven er stofresten op uw hand achter. Deze losse deeltjes moeten eerst goed worden verwijderd.

Algen en schimmels

Micro-organismen hebben vocht nodig. Gevels die langere tijd vochtig zijn, begroeien sneller dan gevels die droog zijn. De beste bescherming tegen begroeiing is een goede bescherming tegen vocht, bijvoorbeeld door een overstekend dak.

Als uw gevel groen, rood of zwart is verweerd, moet u deze eerst met een geschikt middel goed schoonmaken, voordat u de nieuwe verf aanbrengt.

Voor het verven hiervan zijn alkalische en sneldrogende lagen, zoals de minerale gevelverf KEIM Soldalan, zeer geschikt. Deze biedt uitstekende bescherming tegen begroeiing (ook zonder toevoeging van bedenkelijke biociden).


Vervuiling

Vuil is weliswaar geen schade in de klassieke zin van het woord, maar het is toch ongewenst. Vervuilde gevels zien er onverzorgd en lelijk uit. Vaak volstaat het om de gevel met water schoon te spuiten. Pas wanneer bij het schoonmaken schade aan het oppervlak aan het licht komt, moet over een nieuwe verflaag worden nagedacht. Silicaatverven, zoals KEIM Soldalan, blijven bijzonder lang schoon, omdat ze niet statisch geladen worden.    

Afbladderen

Met afbladderen wordt het loslaten van kleinere of grotere verfdelen van de ondergrond bedoeld. Dit komt meestal door het bros worden van het bindmiddel in de verf. Vaak zijn ook kleine scheuren te zien. Losse verfdelen moeten zorgvuldig worden verwijderd. Kleine haarscheuren kunnen bij een renovatie met een dunne laag verf worden gedicht.

Scheuren

Scheuren kunnen allerlei oorzaken hebben en vragen elk om een andere beoordeling. Hele, kleine haarscheurtjes met een scheurbreedte van minder dan 0,2 mm kunnen met verf worden gedicht en veroorzaken over het algemeen geen schade. Grotere en bredere scheuren moeten door een vakman worden beoordeeld. De oorzaak moet worden achterhaald en de gescheurde oppervlakken moeten door een vakman worden gerenoveerd. Scheuren kunnen namelijk tot ernstige gevolgschade leiden.

Loslaten van pleisterwerk

Bij het loslaten van pleisterwerk komt de pleister los van de ondergrond, de drager. Het pleisterwerk verliest zijn hechting. Dit wordt vaak veroorzaakt door holtes en krassen in het pleisterwerk waarin water en wisselende temperaturen tot schade leiden. Beschadigd pleisterwerk moet door een vakman en met hetzelfde type materiaal worden gerepareerd. Bij enkele, kleine en lokale plekken waar het pleisterwerk loslaat, kan een renovatiepleister zoals KEIM Universalputz worden gebruikt. In alle andere gevallen moet een vakman worden ingeschakeld.