Gevel schilderen

Handige tips

Zo doe je dat

Iedere ondergrond stelt zijn eigen eisen aan de verf. En elke opdrachtgever heeft weer andere ideeën. Neem voldoende tijd om informatie in te winnen. Wat is voor u het belangrijkste? Maak hierna een bewuste keuze voor een verfproduct.

Onderzoek – de basis voor een goede hechting

Vooral buiten is het belangrijk de ondergrond goed te onderzoeken. Is de ondergrond nog geschikt? Waar zijn vervuilingen te zien of zitten de eerste beschadigingen? Een eenvoudige veegproef met de hand kan hier uitsluitsel over geven. Geeft het pleister- of verfwerk af of kunt u de verf met een vingernagel wegkrabben? In dat geval moet u de ondergrond met een kruiselingse insnijding controleren. Maak met behulp van een stanleymes een kleine kruiselingse insnijding in de verf waar u een stukje schildersplakband op vastdrukt. Trek hierna het schildersplakband snel los. Als nu delen van de verf aan het schildersplakband blijven plakken, is de ondergrond niet geschikt en moet deze worden verwijderd.

 

Het resultaat valt en staat met het gereedschap

Zorg voor goed gereedschap! Met goed gereedschap gaan de werkzaamheden beter en wordt het resultaat mooier. Koop uw gereedschap in de vakhandel. Denk bij de aanschaf van een kwast aan een dichte kwast met stijve haren, zodat u meer controle hebt bij het opbrengen. Als u met een roller werkt, raden wij voor buiten een langharige roller met polyamide vezels aan. 

 

 

 

Waar nog meer op gelet moet worden

Veiligheid gaat voor alles! Dus: gebruik bij gevelwerkzaamheden altijd een steiger. Dan werkt u makkelijker, sneller en vooral veiliger!

Gevels altijd in deelgebieden verven

Deel uw gevel voor aanvang van de werkzaamheden in deelgebieden in.
Stop nooit binnen een deelgebied met verven.
Zo voorkomt u lelijke overgangen!

En belangrijk: goed afplakken!

Bescherm omliggende gebieden, zoals ramen, en plak deze goed af.
Gebruik hiervoor alleen voor buiten geschikt schildersplakband, want de verschillen zijn groot en afhankelijk van het toepassingsgebied. Trek het schildersplakband direct los, anders is het niet meer probleemloos te verwijderen.

En het weer?

Nooit bij regen, harde wind of op een natte ondergrond verven. Ook warmte is niet optimaal. Als u begint, kunt u het beste aan de zuidkant van het gebouw beginnen. Hierna werkt u het gebouw rond volgens het verloop van de zon. Dan kunt u in de schaduw verven. Op een te warme ondergrond droogt de verf te snel, wat slecht is voor het eindresultaat!

En mocht u wat morsen

Verwijder verfspatten altijd direct. Gebruik hiervoor veel water. Zorg dat u van te voren waar mogelijk regenpijpen, zonneschermen enz. hebt verwijderd. Dat kost weliswaar wat tijd, maar dat haalt u later met gemak weer in.