Minerale houtbescherming

Hout beschermen en behandelen
Hout
Een traditioneel bouwmateriaal met toekomst

 

EEN SUCCESVERHAAL
Hout is vermoedelijk het oudste bouwmateriaal uit de mensheid. Het wordt gekenmerkt door een goede beschikbaarheid, is makkelijk te bewerken en heeft een goede invloed op het binnenklimaat. Mits op de juiste manier verwerkt, gaat hout honderden jaren mee. Dat blijkt ook wel uit de vele houten gebouwen overal ter wereld.

 

CO2-NEUTRAAL
Hout is een hernieuwbare grondstof die lang meegaat en duurzaam is, met goede isolerende eigenschappen en die een positieve invloed heeft op de energie-efficiëntie van een gebouw. Hout regelt de luchtvochtigheid en neemt schadelijke stoffen uit de lucht in de ruimte op. Zo zorgt hout niet alleen voor een betere wereld, maar ook voor een aangenaam binnenklimaat.

 

HET BOUWMATERIAAL VAN DE 21e EEUW
Hout maakt momenteel in de moderne architectuur een ware renaissance door. Innovatieve productiemethoden maken volledig nieuwe bouwmethoden mogelijk. Hout heeft alles in zich om het bouwmateriaal van de 21e eeuw te worden.

Hout - een bouwmateriaal met karakter

 

ALWEER DIE VERGANKELIJKHEID
Hout leeft en werkt en is een natuurlijke grondstof, een verantwoordelijk materiaal. Om ervoor te zorgen dat hout zijn natuurlijke schoonheid behoudt, moet het vooral buiten worden beschermd tegen: vocht, uv-straling, chemische en biologische invloeden.

 

DUURZAAM EN BESTENDIG
De uitstraling en duurzaamheid van een houten gevel hangen af van het gekozen materiaal, de constructie en de behandeling van het oppervlak. Om aan de bouwtechnische eisen m.b.t. duurzaamheid en optische bestendigheid te voldoen, is bescherming in de vorm van geschikte afwerkingslagen verkrijgbaar.

 

ESTHETISCH
Naast onderhoudsgemak kan een creatieve geest met verf ook het individuele karakter van een houten bouwwerk of een houten interieur benadrukken.

Hout stelt door de zwelling en krimp hoge eisen aan de afwerkingslaag.

Afwerkingslagen voor hout

Conventioneel contra innovatief
CONVENTIONELE AFWERKINGSLAGEN

Conventionele afwerkingslagen

Conventionele afwerkingslagen voor hout zijn gebaseerd op lijnolie, alkydharsen, acrylaten en andere kunststoffen. Ze voorkomen dat vocht in het hout dringt en minimaliseren de lignineafbraak door uv-licht. Het bindmiddel van deze organische afwerkingslagen is echter niet duurzaam uv-bestendig. Dit leidt tot veranderingen in de kleur en glans en zorgt ervoor dat het bindmiddel wordt afgebroken.

Doordat de elasticiteit afneemt, wordt de afwerkingslaag bros, laat los en verliest de beschermende werking. Het vocht dringt in het blootliggende hout, kruipt achter de intacte verflagen, versterkt de “bewegingen” van het hout en versnelt op die manier het afbraakproces.

Conventionele afwerkingslagen voor hout hebben afhankelijk van de kwaliteit en belasting een beperkte levensduur van 3 tot 7 jaar.

Visie en innovatie
Het silicate principe

HOERA !

Silicaatverven bestaan uit anorganische bindmiddelen, minerale vulstoffen en anorganische kleurpigmenten. De uitharding is het resultaat van een chemische reactie van het bindmiddel met minerale reactanten in de ondergrond, waardoor de stoffen onlosmakelijk met elkaar worden verbonden. Silicaatverven blijken op minerale bouwmaterialen extreem goed bestand tegen weersinvloeden en zeer duurzaam. Met de kenmerkende kalkmatte uitstraling en zuiver organisch gepigmenteerde kleuren hebben deze verven hun waarde bewezen qua onderhoud, bescherming en benadrukking van het design van gebouwen.

Na 20 jaar van onderzoek zijn de ontwikkelaars bij KEIM erin geslaagd het principe van silicaatverf ook op houten ondergronden toe te passen. Hiervoor zijn twee bewezen afwerkingslagen gecombineerd: een grondlaag op oliebasis die goed in het hout dringt en een silicaatverf met betrouwbare bescherming tegen het weer en uv-licht.

EENVOUDIGE RENOVATIE
Aangezien KEIM Lignosil op dezelfde manier veroudert als andere silicaatverven, is de laagopbouw zeer duurzaam en hoeven Lignosil-oppervlakken voor renovatie meestal niet te worden geschuurd. Goed reinigen als voorbereiding van het oppervlak is vaak voldoende.

VOORDELEN
De laag KEIM-Lignosil beschermt en bewaart moderne en historische bouwmaterialen en heeft een aantal duidelijke pluspunten:

• lage diffusieweerstand
• uitstekende vochtbescherming
• uv-stabiel en absoluut lichtecht
• extreem weersbestendig en duurzaam
• matte, monumentale uitstraling
• eenvoudig te renoveren
• getest volgens DIN EN 927
• veilig dankzij bewezen afzonderlijke componenten

Bijzondere, “gecontroleerde vergrijzing” van hout

EEN KWESTIE VAN ESTHETIEK
In hoever architecten en opdrachtgevers het fenomeen accepteren en de natuur zijn gewone gang laten gaan of de oppervlakteontwikkeling door middel van afwerkingslagen controleren, verschilt. Ook voor dit dilemma is er eigenlijk maar één elegante oplossing: met KEIM Lignosil-Verano is een oppervlaktebehandeling op basis van silicaat ontwikkeld die het hout vanaf dag één een natuurlijke, mooie, zilvergrijze patina geeft. Door bewust af te zien van bescherming, zoals gebruikelijk bij verf, vertoont een laag Lignosil®-Verano na verloop van tijd een steeds natuurlijkere vergrijzing. Verder bewerken is niet nodig, de gewenste optiek van een prachtige grijze houten gevel behoeft geen verder onderhoud.

DUURZAAMHEID
Wat is nu zo bijzonder: KEIM Lignosil-Verano is vrij van biociden en oplosmiddelen en garandeert een natuurlijke, minerale, matte, kleurstabiele uitstraling. De behandelde oppervlakken blijven diffusie-open. Het snelle opdrogen en de extreem eenvoudige verwerking maken Lignosil-Verano tot een zeer economisch en duurzaam systeem.