KLEURPSYCHOLOGIE & KLEURWERKING

KLEUREN DIE WERKEN

Kleuren waar u zich bij thuis voelt

Rustgevend of prikkelend, motiverend en stimulerend – kleuren beïnvloeden lichaam en geest, dragen bij aan emoties en stemmingen... Toegepast op afzonderlijke wanden, complete ruimtes of gevels - aan de invloed van kleuren kan niemand zich onttrekken. Kleuren communiceren, ondersteunen de oriëntatie, verbeteren de productiviteit of laten u ontspannen en bijkomen. Kleuren kunnen gebouwen opdelen, individualiseren, optisch deel laten uitmaken van de omgeving of tot blikvanger maken. Kleuren ondersteunen de architectuur en ordenen en delen de gevel op.

 

Iedere kleur heeft een andere invloed

Zoals alles in de natuur hebben ook kleuren een functie – ze kunnen verlevendigen, ontspannen, de concentratie verbeteren of bijdragen aan de oriëntatie. Iedere kleur beïnvloedt op een andere manier, omdat iedere kleur zijn eigen golflengte en energie heeft die van invloed zijn op ons lichaam en ons denken, voelen en handelen. Zo komt blauw verkoelend en rustgevend over, maakt geel blij en wordt rood als warm en prikkelend ervaren. In de kleurentherapie wordt de invloed van kleur gebruikt om positieve gezondheidseffecten te bewerkstelligen, bijvoorbeeld met kleurbaden, kleuracupunctuur of kleurbestraling.

 

Kleur verandert het licht en dus de sfeer in het straatbeeld of de ruimte

Een saaie gevel in de schaduw komt vriendelijk over door een lichte, warme kleur. Binnenruimtes zonder direct zonlicht (noorden) krijgen door een gele wandverf een zonnige sfeer.

 

Kleuren zijn stemmingmakers

Door kleurige wanden in binnenruimtes kunnen allerlei kleurstemmingen worden bereikt. Verschillende soorten groen in combinatie met geel brengt een ruimte in voorjaarsstemming (bij lichtgroen is de subjectieve geluidswaarneming minder, terwijl de kleur rood maakt dat geluiden als harder worden ervaren). Zonnig geel of oranje maken een entree warm en uitnodigend, terwijl blauw in de slaapkamer voor een rustige slaap zorgt en zacht groen in de werkkamer inspirerend en verfrissend werkt.

 

Kleuren helpen bij de oriëntatie

In wijken en straten kunnen met kleuren optische verbindingen tot stand worden gebracht, kan de individualiteit van gebouwen worden benadrukt en zijn interessante blikvangers mogelijk. In binnenruimtes wordt de kijkrichting van een bezoeker door een felle wandkleur gestuurd en beïnvloed. Kleuren zijn erg belangrijk voor de oriëntatie in openbare gebouwen, ziekenhuizen of scholen.

De kleurtemperatuur is van invloed op de atmosfeer in een ruimte

Koude kleuren (blauw, turkoois) suggereren een koude kamertemperatuur. Warme kleuren (rood, oranje) suggereren een warmere kamertemperatuur.

De ruimtelijke werking van kleuren

Ongunstige verhoudingen van een ruimte kunnen met de juiste kleur aan het oog worden onttrokken. Een lange ruimte lijkt bijvoorbeeld korter als de korte kanten in felle kleuren worden geverfd. Lichte, koele wandkleuren doen een ruimte groot en breed lijken. Felle, warme wandkleuren doen een ruimte kleiner en smaller lijken. Hetzelfde geldt voor buiten. Een huis treedt in een straat optisch op de voorgrond als het in intensieve, warme kleuren (bijv. rood) is geverfd. Een huis wijkt optisch terug in een straat als het in koele, lichte kleuren wordt geschilderd (lichtblauw, lichtgrijs). 

Gewicht van kleuren

Lichte kleuren komen licht over – zo wordt een licht plafond in een kamer als luchtig, licht en dus prettig ervaren. Donkere kleuren komen zwaar over – daarom is de sokkel van een huis vaak donker, omdat het de optische basis van het gebouw is.

Kleuren kunnen hard en zacht overkomen

Kleuren komen luid over als heldere, verzadigde kleuren worden gebruikt die met zwart of wit worden gecombineerd. Stille kleuren zijn matte, troebele kleuren zoals pasteltinten.

Tips voor kleurontwerp
Kleureffect rood
Rood

Energiek rood moet alleen als accent worden gebruikt, om geen agressie op te roepen. Eén rode wand is vaak al voldoende voor een warmere sfeer. 

Kleureffect geel
Geel

Geel ondersteunt bij de geestelijke activiteiten. Geel activeert en is geschikt voor de eet- of werkkamer of in kantoorruimtes. 

Kleureffect groen
Groen

Licht, rustgevend, harmonisch, welzijnsbevorderend Natuurlijk groen is de ideale kleur voor in kinderkamers, wachtkamers of gangen. 

Kleureffect blauw
Blauw

Rustgevend blauw is ideaal voor in wellnessruimtes, slaapkamers en ruimtes om te ontspannen. Blauw is een wat koelere kleur.