VORMGEVEN MET KLEUR

Kleur is informatie en emotie, zorgt voor sfeer, dient ter oriëntatie en identificatie

Kleuren hebben een relatie

Kleuren staan altijd in een context. U moet er dan ook rekening mee houden dat kleuren van invloed zijn op elkaar en een relatie met elkaar hebben: u kunt harmonie of contrasten vormen of genuanceerde kleurklanken samenstellen.


Een kleureffect is meer dan een kleurtoon alleen

Ook het materiaal is van invloed op de uitwerking van een kleur. Het oppervlak van een latex- of dispersieverf is vooral als het licht erop valt vaak dof en vlak. Dezelfde kleur in een mineraalverf heeft daarentegen vaak een diepere kleur met matte glans.

Naast verven zijn er allerlei technieken om de ruimte of gevel mee vorm te geven.

Kalligrafie

Het schrift als ontwerpelement biedt legio mogelijkheden om wanden persoonlijk te maken. Met verhoudingen, lettertypen en lettergrootte kunnen wanden zo worden vormgegeven dat ze de lezer in de ware zin van het woord aanspreken.

Dekkend vormgeven

Vooral individuele wanden zijn prachtig vorm te geven met dekkende verf. Als u voor twee of meer kleuren kiest die harmonieus met elkaar contrasteren, krijgt u een subtiele en rustgevende sfeer. Voor een groots effect kunt u complementaire kleuren combineren.

Decoratief 

Momenteel zijn decoratieve elementen en bloemen heel populair. Deze kunnen met sjablonen of met een kwast uit de vrije hand worden aangebracht. De gebruikte vormtaal loopt uiteen van modern, klassiek naar romantisch en weelderig.

Metallic effecten

Zilver-, koper- en goudglans worden gerealiseerd met decoratieve verven met metallic pigmenten. Ongeacht of u er één wand, een hele ruimte of een gevel mee behandelt, het resultaat is een fijne glans met een edele uitstraling. En ook bij kleine klussen kunnen met de metallic effecten interessante accenten worden gezet.

Lazuren

Door het meerlaags opbrengen van een- of meerkleurige lazuren ontstaan luchtige en driedimensionale kleurvlakken die de ondergrond meer of minder laten doorschijnen. Gelazuurde wanden hebben een bijzondere glans en kleurdiepte. Vooral de KEIM Design-lasur is zeer geschikt om te lazuren. 

Grijs- en kleurschilderingen

Een decoratieve schildertechniek die zowel voor monumentale gevel- als sokkelversiering en voor architectuurschilderingen wordt gebruikt.

 

Trompe-l'oeil

Een balustrade met antieke zuilen of uitzicht over de Middellandse Zee... Met trompe-l'oeil veranderen wanden in inspirerende projectievlakken en krijgen ruimtes iets extra's.